Nie każdy wie, w czym tkwi prawdziwa siła oleju z wątroby rekina. Ludzie najczęściej wymieniają zbawienne dla zdrowia kwasy Omega-3, które są zawarte we wszystkich produktach rybnych. Sekret tkwi jednak w innych składnikach, wspomagających odporność i nie tylko – mowa tu o skwalenie i alkiloglicerolach.
Skwalen to przeciwutleniacz, który pomaga w syntezie steroli, w tym również cholesterolu. W organizmie człowieka jest on produkowany w skórze (gruczoły łojowe). Jego warstwa ma chronić przed bakteriami i grzybami. Dzięki obecności skwalenu, olej z wątroby rekina zapobiega rozwojowi wolnych rodników. Składnik ten pomaga zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę oraz mającym problemy z wątrobą lub sercem.
Alkiloglicerole są z kolei eterowymi lipidami, które cechują się dużą aktywnością. W organizmie człowieka występują w śladowej postaci (mleko kobiece, szpik, układ krwionośny, wątroba). Mają silne działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność. Ich przyjmowanie prowadzi do poprawy jakości krwi: wpływają na podniesienie w niej poziomu granulocytów oraz immunoglobin w osoczu.
Zarówno w przypadku skwalenu, jak i alkilogliceroli, zanotowano właściwości zapobiegające rozwojowi raka. Dlatego też wyciąg z wątroby rekina zaleca się wszystkim chorującym na nowotwory oraz osobom, obciążonym genetycznie.